De adviseur op het gebied van Zonnepanelen

Belangrijke tariefwijzigingen bij Vattenfall en Essent

Als adviseur op gebied van zonnepanelen brengen we je graag op de hoogte van recente ontwikkelingen bij Vattenfall en Essent die van invloed kunnen zijn op je energiekosten. Beide energieleveranciers hebben aangekondigd dat hun variabele gastarieven per 1 januari 2024 zullen stijgen. Deze tariefwijzigingen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder de hogere energiebelasting op gas, stijgende inkoopkosten als gevolg van koude maanden en het conflict in Israël.

Wat gaat er veranderen?

Hier is een overzicht van de huidige en toekomstige stroom- en gastarieven:

Vattenfall – Variabel

  • Huidig: € 0,346 per kWh, € 1,297 per m3
  • 01-01-2024: € 0,339 per kWh, € 1,503 per m3

Essent – Variabel

  • Huidig: € 0,390 per kWh, € 1,327 per m3
  • 01-01-2024: € 0,385 per kWh, € 1,449 per m3

Deze tarieven zijn van toepassing op klanten met een variabel energiecontract. Zowel Essent als Vattenfall verwachten deze wijzigingen door te voeren voor ongeveer 1 tot 1,2 miljoen klanten. De stijging van de gastarieven is het gevolg van de verhoging van de energiebelasting op gas en de hogere inkoopprijzen voor gas in 2024. Opmerkelijk is dat, ondanks lichte stijgingen in de inkoopprijzen, het stroomtarief juist iets daalt dankzij een verlaging van de energiebelasting op elektriciteit.

Wat betekent dit voor jouw energiekosten?

Het is belangrijk om te weten dat deze tariefwijzigingen niet beperkt blijven tot variabele contracten. Ook vaste contracten zullen een prijsstijging ervaren voor gas, hoewel elektriciteit vaak iets goedkoper wordt. Naast deze tariefwijzigingen hebben andere factoren, zoals de verhoging van de heffingskorting en stijgende netbeheerkosten, invloed op de totale energierekening. Deze ontwikkelingen kunnen leiden tot een geschatte stijging van €12 per maand bij een gemiddeld energieverbruik.

Nu is het juist interessant om te investeren in zonnepanelen! Wil je ontdekken hoe je kunt profiteren van duurzame energieopwekking en tegelijkertijd besparen op je energiekosten? Laat je gegevens achter in het formulier op deze pagina. Wij bellen je graag voor advies over zonnepanelen in combinatie met het Warmtefonds!

Voor meer informatie over deze wijzigingen verwijzen wij je naar de bron.

Gratis advies op maat

Laat uw gegevens achter voor een vrijblijvend advies op maat