De verschillen tussen micro-omvormers en string-omvormers

Zonnepanelen zijn een populaire keuze geworden voor huiseigenaren die willen profiteren van duurzame energie en hun energierekening willen verlagen. Bij het installeren van zonnepanelen is de keuze voor het juiste type omvormer van cruciaal belang. Twee veelvoorkomende opties zijn micro-omvormers en string-omvormers. In deze blog van deSolarAdviseur bespreken we de verschillen tussen beide en helpen we je bij het maken van de juiste keuze voor jouw zonnepanelensysteem. Daarnaast nemen we ook het Warmtefonds in overweging, een initiatief dat financiële ondersteuning biedt voor energiebesparende maatregelen, waaronder zonnepanelen.

Laten we beginnen met micro-omvormers

Zoals de naam al aangeeft, zijn dit kleine omvormers die individueel aan elk zonnepaneel worden bevestigd. Dit betekent dat elk paneel zijn eigen omvormer heeft, waardoor de prestaties van elk paneel onafhankelijk kunnen worden geoptimaliseerd. Micro-omvormers zijn ideaal als je zonnepanelen op verschillende oriëntaties of schaduwrijke gebieden hebt, omdat ze de impact van schaduw minimaliseren en de totale energieopbrengst verhogen. Bovendien zijn micro-omvormers veiliger omdat ze de gelijkstroom (DC) van elk paneel omzetten in wisselstroom (AC) op het dak zelf, waardoor het risico op elektrische schokken wordt verminderd.

Aan de andere kant hebben we string-omvormers. Deze omvormers worden meestal op een centrale locatie geïnstalleerd en zijn verbonden met meerdere zonnepanelen in serie, vandaar de naam “string”. Dit betekent dat alle panelen in dezelfde string dezelfde omstandigheden en prestaties hebben. String-omvormers zijn over het algemeen minder duur dan micro-omvormers en zijn geschikt voor systemen waarbij alle panelen dezelfde oriëntatie en schaduwcondities hebben. Ze zijn ook gemakkelijker te installeren en te onderhouden, omdat er minder omvormers nodig zijn.

Welke omvormer kies je voor jouw zonnepanelen?

Bij het kiezen tussen micro-omvormers en string-omvormers zijn er een paar factoren waarmee je rekening moet houden. Ten eerste is het belangrijk om naar de kosten te kijken. Micro-omvormers zijn over het algemeen duurder dan string-omvormers, vanwege de extra kosten van de individuele omvormers. Als kosten een belangrijke factor zijn voor jou, kan een string-omvormer de beste keuze zijn. Een ander belangrijk aspect is de flexibiliteit. Micro-omvormers bieden de mogelijkheid om panelen op verschillende oriëntaties te installeren en presteren beter bij schaduwrijke omstandigheden. Als je zonnepanelen hebt die onder verschillende omstandigheden werken, kan het gebruik van micro-omvormers de totale energieopbrengst verhogen. Aan de andere kant, als je zonnepanelen hebt die allemaal dezelfde oriëntatie hebben en geen last hebben van schaduw, kan een string-omvormer een goede keuze zijn.

Het Warmtefonds

Naast de keuze voor het type omvormer, is het ook belangrijk om te kijken naar mogelijke financiële ondersteuning bij de aanschaf van zonnepanelen. Het Warmtefonds is een initiatief van de overheid dat huiseigenaren helpt bij het verduurzamen van hun woning. Het fonds biedt leningen tegen een lage rente voor energiebesparende maatregelen, waaronder zonnepanelen. Door gebruik te maken van het Warmtefonds kun je de investering in zonnepanelen gemakkelijker financieren en profiteren van de voordelen van duurzame energie.

Bij deSolarAdviseur begrijpen we dat elke situatie uniek is. Daarom bieden we een persoonlijk advies op maat, waarbij we rekening houden met jouw specifieke behoeften en wensen. Onze experts helpen je graag bij het kiezen van de juiste omvormer voor jouw zonnepanelensysteem en kunnen je ook informeren over de mogelijkheden van het Warmtefonds. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We staan klaar om je te helpen bij het realiseren van een duurzame en energiezuinige toekomst met zonnepanelen van deSolarAdviseur.

Gratis advies op maat

Laat uw gegevens achter voor een vrijblijvend advies op maat